'Griccia' è un termine usato dagli antichi tessitori della seta del xiv e xv secolo, indicante un fregio a sviluppo in genere verticale, come un tronco che sostiene elementi decorativi come l'ananas, la pigna e il melograno.

sabato 3 settembre 2011

Muesli o Granola?

Qualche giorno fa la mia amica Cinciarella ha fatto un esperimento di fotografia culinaria, catturando l’immagine di una semplice colazione, sana e gustosa. Più o meno è quello che mangio io, ma siccome sono intollerante al glutine, il muesli lo preparo da me perché quelli commerciali di solito contengono derivati del grano.
La curiosità mi ha spinta a cercare notizie sul muesli o, più propriamente sul Birchermuesli. Fu creato intorno al 1900 dal un medico svizzero, Maximilian Bircher-Benner, come alimento energetico ricco di frutta per i suoi pazienti. La ricetta originale prevedeva fiocchi d’avena ammorbiditi nel succo d’arancia, latte condensato e una mela asprigna grattata (chissà poi perché asprigna).
avena

A few days ago my friend Cinciarella experimented with culinary photography, taking the image of a simple, healthy and tasteful breakfast. More or less it is what I eat in the morning, but since I am gluten intolerant, I make my own muesli because the commercial ones usually contain wheat. Curiosity had me looking for information about muesli, or more precisely Birchermuesli. It has been created around 1900 by a Swiss MD, Maximilian Bircher-Benner,  as an energetic food rich in fruit for his patients. The original recipe called for rolled oats softened in orange juice, evaporated milk and a sour grated apple (why the apple should be sour is a mystery).


I fiocchi d’avena dovevano essere immersi in un liquido per diverse ore per renderli mangiabili, processo che oggi non è più necessario perché quelli in commercio sono pretrattati mediante vapore.
Il latte usato era condensato perché non esisteva ancora la pastorizzazione e usando quello fresco i pazienti avrebbero potuto rischiare la tubercolosi.

The rolled oats had to be immersed in liquid for several hours in order to be digestible, a process that today is no longer necessary since commercial oats are pre-treated in steam.
The milk was evaporated because pasteurization didn’t exist and by using fresh milk patients could risk tuberculosis. 


Il muesli che si compra è un lontano parente di quello originale…e forse più gustoso. Ho sempre pensato che nel Nord America si chiamasse granola, invece ho scoperto che è simile ma non proprio uguale. Venne creato alla fine dell’800 da un medico americano, James Caleb Jackson, che dirigeva un sanatorio. L’ingrediente principale era una farina di grano processata e mescolata alla crusca (Graham flour),  ed il nuovo prodotto venne battezzato Granula. A differenza del muesli, la granola era tostata per renderla croccante e dolcificata con miele o sciroppo d’acero.

granola
The muesli that we find in shops now is a far removed relative of the original one…and maybe much tastier. I always thought that in North America it was called granola, instead I discovered that it is similar but not really the same. It was created at the end of 1800 by an American MD, James Caleb Jackson, who owned a sanatorium. The main ingredient was Graham flour and the new product was baptized Granula. Granula was toasted in order to have a crunchy product and sweetened with honey or maple syrup, these being the main differences from muesli.


Muesli e granola tornarono di moda negli anni ‘60 grazie al movimento Hippie, arricchiti di noci e frutta secca in modo che fossero più ‘sani’ e nutrienti. Per la preparazione ora vengono usati vari tipi di cereali, di noci, magari anche spezie e cioccolata per renderli ancora più appetibili.

Muesli and granola came back into fashion in the Sixties thanks to the Hippie movement, enriched with nuts and dried fruit to make them ‘healthier’ and more nutritious. Nowadays several kind of cereals are used, with the addition of various types of nuts, maybe spices and chocolate that make them more attractive.


Io compro un tipo di muesli per mia figlia, lo metto nel carrello della spesa, pago e lo porto a casa. Mai più avrei immaginato che ci fosse dietro una storia di igiene alimentare e che due prodotti simili siano stati creati di qua e di là dall’Atlantico per precise esigenze sanitarie più o meno nello stesso periodo.
A questo punto, non mi resta che darvi la ricetta di quello che io preparo, ispirata leggendo qua e là,  che però è piuttosto una granola. 

I buy a kind of muesli for Second Daughter, I put the box in the cart, I pay and bring it home. I could never imagine that there was a story of dietary hygiene and that two similar products had been created on both sides of the Atlantic more or less at the same time for specific health needs.
At this point I will give you the recipe of what I prepare for myself, inspired by reading here and there…it is more a granola than a muesli.


Granola fatto in casa

1 bicchiere di noci varie (nocciole, mandorle, arachidi non salate, etc)
1 bicchiere di frutta secca varia (uvetta, mirtilli, albicocche, datteri , etc tagliati in piccoli pezzi)
4 bicchieri di fiocchi d’avena *
1/3 di bicchiere di olio vegetale, per esempio mais
1/3 di bicchiere di miele, oppure sciroppo d’acero
un pizzico di sale

Accendere il forno a 150°C. In un’insalatiera mescolare bene i fiocchi d’avena con il miele (o sciroppo d’acero), l’olio e il sale. Versare su di una teglia coperta di carta forno e far cuocere circa 30 minuti, mescolando un paio di volte. Far raffreddare. Alzare la temperatura del forno e tostare le noci per una decina di minuti ad una temperatura di 180°C. Una volta fredde, tritare le noci.
Unirle ai fiocchi d’avena e alla frutta secca, mescolare e conservare in un barattolo ben chiuso.

* Attenzione: ho consultato diverse fonti italiane ed internazionali. Sembra che l'avena non contenga glutine di per sé ma che possa essere contaminata durante la lavorazione.

Homemade granola

1 cup mixed nuts (almond, hazelnuts walnuts, etc)
1 cup mixed dried fruit (raisins, blueberries, apricots, dates, cut in little pieces)
4 cups  rolled oats * 
1/3 cup vegetable oil (I use corn)
1/3 cup honey or maple syrup
a pinch of salt


Heat the oven at 150°C. In a bowl thoroughly mix rolled oats, oil, salt and the syrup (or honey). Transfer on a baking sheet covered with wax paper and bake for about 30 minutes stirring a couple of times. Let it cool.
Raise the temperature in the oven and toast the nuts for about 10 minutes at 180°C. Chop when cold and add them to the baked oats and the dried fruit.
Keep  in an airtight container.


* Disclaimer: from various Italian and international sources it seems that oats do not naturally contain gluten but may be contaminated during processing. 


DSC00481

14 commenti:

  1. I am going to have to try this.
    Nice plate as well . is it old?

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  2. Looks nummy! How long will it keep in the container?

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  3. if you can get them add dried cranberries - they are high in antioxidants and the walnuts are excellent brain food. Are you bringing it to Japan? I add a tablespoon of quinoa to my cooked breakfast cereal, a good energy booster.

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  4. The plate is not old, it is a cheap cut glass, but so pretty!

    My granola should keep about 1 month in the container, usually I finish it sooner, so I do not know for sure.

    Cranberries and nuts? Next time (I will bring cranberries form California when I will go next month).And yes, I will be carrying some with me in Japan.

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  5. Wow...i'm actually more on coffee and cookies, but I love walnuts and would give it a try :P
    Vale TheWoolBox

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  6. I love Bircher muesli, but had never heard of using evaporated milk. My recipe has orange juice, sultanas (raisins) and natural yogurt. It's kind of like my porridge for summer, when I don't want hot oatmeal. I love granola too, it's so tasty, and it would be a lot cheaper to make your own. Thanks for the recipe!

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  7. It looks delicious! I love making my own granola too, it makes me feel so happily domestic.

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  8. Love that you put it on a crystal plate. Do I understand you are going on Nat's Japan tour too?? I want to go so badly, cause I love Japan of course, but going with such a fantastic group of women would just be the BEST!

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  9. I do enjoy both granola and bircher muesli, such a healthy clean way to start the day and keeps me full all morning. Thank you for sharing your recipe with us, yours sounds delicious. Lovely photo of you too. xo

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  10. This is so educational post on granola. I agree with everyone about your crystal plate. I wish Heather comes on our tour. The tour will be complete if she does - Hugs Nat

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  11. Oh thank you for the recipe! I love granola so much! mmmm!

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  12. faccio come te: prendo, metto in carrello e porto via. pero ti ringrazio per la ricerca stori ca :)

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