'Griccia' è un termine usato dagli antichi tessitori della seta del xiv e xv secolo, indicante un fregio a sviluppo in genere verticale, come un tronco che sostiene elementi decorativi come l'ananas, la pigna e il melograno.

giovedì 29 marzo 2012

Sarò breve - ‘This will be short’

Ho passato diverse ore con Blogsy, oggi pomeriggio, cercando di carpirne i segreti più segreti  scrivendo un post che non vedrete mai. Perché ho dimenticato di salvare e quando ho pigiato ‘publish’ mi ha pubblicato una pagina bianca. Incredula, sbalordita,delusa.
E pensare che mi avevano chiesto di scrivere una recensione su questa app, e con che baldanza avevo commentato: semplice ed intuitivo. Questa non la posso proprio raccontare ai miei figli, mi prenderebbero in giro fino alla fine dei miei giorni.
Sicché sarò brevissima.

I spent several hours on Blogsy this afternoon, trying to grab its most secret secrets by writing a post that you will never see. Because I forgot to save and when I pushed ‘publish’ there was only a white page. Incredulous, flabbergasted, disappointed.
If you think that I received a request to write a review on this app, and how boldly I commented: simple and intuitive.
I can not tell what happened to my children, they would tease me till I die.
Therefore I will be very short.


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Un vecchio tovagliolo di lino tinto con cavolo rosso e bagnato nell’aceto per ottenere le sfumature viola.
Il turchese è una tintura chimica ‘sbavata’ quando ho preparato il tessuto per questo.
Il ricamo mi è letteralmente uscito dalle mani, nonostante che inizialmente l’odore di cavolo e aceto fosse molto forte anche dopo ripetuti risciacqui.

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An old linen napkin dyed with red cabbage leaves, with added vinegar to obtain the purples.
The turquoise is a chemical dye, leaked when I prepared the fabric for this.
The embroidery literally flew from my fingers, in spite of the fact that initially the cabbage and vinegar smell was still overwhelming  after many rinses.

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Torta Caprese – Caprese Cake
Ho fatto questa torta ieri, non ricordo assolutamente dove ho preso la ricetta.
Yesterday I baked this cake, I have absolutely no memory where I found it.

cioccolato da cuocere  180 g  cooking chocolate
       burro o margarina   180 g  butter or margarine
zucchero    150 g   sugar
  mandorle in polvere  180 g  ground almonds
      uova     6      eggs
lievito in polvere 1 cucchiaino, sale 1 pizzico
baking powder 1 teaspoon. salt 1 pinch

Sciogliere il cioccolato col burro. Intanto mescolare tutti gli altri ingredienti, poi aggiungere la miscela cioccolato/burro. Versare in uno stampo tondo ed infornare a 180°C per 45 minuti.

Melt the chocolate with the butter. Mix all the other ingredients, add the chocolate/butter mixture. Pour in a round mould, bake at 180°C for 45 minutes.

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Volevo fotografarla intera, non sono arrivata in tempo!
I wanted to take a picture of the whole cake, I arrived too late!

13 commenti:

  1. Oh, oh, oh, this is GORGEOUS!! Whatever this art form is here that you have started I want to see you carry on to the end, it is so amazing. You have to keep on dyeing things and them embellishing them, it's your calling, I swear! It's just so pretty. And clever. And like a story. I'm getting a Japanese vibe from it too - is it the colours or the layout, I don't know?
    That cake is evil - equal parts butter, chocolate and sugar, oh wow, mmmm.

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  2. beautiful, colorful stitches and the cake looks yummy. i love chocolate.

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  3. Lovely post.
    Love the photo of the cake. Must have been good.

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  4. Bellissimi i tuoi lavori di tintura e ricamo, affascinanti perchè non sai mai dove ti porterà la tinta e l'ago. La torta................. :-)))))))))))
    lasciamo perdere.......dovrei distruggere la bilancia
    baci
    Emi

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  5. Dopo i successi avuti dal ricamo (bellissimo) e della torta apprezzata (vedo), un piccolo insuccesso con Blogsy che sarà mai? Buona giornata, ciao.

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  6. hai fatto danzare il ricamo su il tovagliolo!
    e cosa posso dire de la torta? c'e il ciocolato!!

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  7. Beautiful stitching, beautiful cake! Happy weekend x

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  8. onesmallstitch30 marzo 2012 18:33

    technology is sent to try us - there are days when I want to crawl back into a cave and paint messages on the wall! Blandina, please, please bring the stitching with you. I want to see it with my eyes and fingers. You could bring the cake, too!! Even the crumbs look fattening.

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  9. your freeform embroidery is just stunning blandina. i love this piece. the colours, the flow of your stitches, it is so much more that just linen and embroidery floss. it is you i think.

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  10. So sorry you lost a post, I know how frustrating that must be! Your dying & embroidery is gorgeous, it has such a poetic quality. And that cake looks and sounds delicious!

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  11. Beautiful beautiful my dear. I'm taking a piece with me to get you to show me your embroidery technic. Just love it. Blogger does that sometimes, sorry for your hard work - Hugs Nat

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  12. That cake sounds delicious and the recipe so simple, thank you for sharing it with us.

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